ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Βλέπουμε τα εγκλήματά σας! Σταματήστε τον χημικό πόλεμο στο Κουρδιστάν!

Κάλεσμα για διεθνείς δράσεις από την Πρωτοβουλία Για Την Υπεράσπιση Του Κουρδιστάν

30 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου

Ποτέ άλλοτε η Τουρκία δεν διέπραξε περισσότερα εγκλήματα πολέμου από ό,τι το 2022. Η διεθνής εστίαση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να συγκαλύψει το γεγονός ότι η κατοχή του Κουρδιστάν από την Τουρκία έχει οδηγήσει σε πολυάριθμες περιπτώσεις εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εντατικής χρήσης χημικών όπλων και επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Παρά τους σοβαρούς ισχυρισμούς σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων από την Τουρκία, η διεθνής κοινότητα και οι αρμόδιοι θεσμοί της, όπως ο OPCW (Οργανισμός για την απαγόρευση των χημικών όπλων), έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να καταστήσουν την Τουρκία υπεύθυνη και αμελούν να διερευνήσουν σοβαρά το ζήτημα. Τόσο εξαιτίας των εισβολών της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία/Ροζάβα το 2018/19, που παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο, όσο και τώρα εξαιτίας των προσπαθειών κατοχής του Νοτίου Κουρδιστάν/Βόρειου Ιράκ που επιχειρεί, έχουν πραγματοποιηθεί συνεχείς διεθνείς διαμαρτυρίες.

Η αντίδραση των κυβερνητικών αξιωματούχων ή των εκπροσώπων των διεθνών οργανισμών κυμαίνεται μέχρι στιγμής ως επί το πλείστον μεταξύ αδιαφορίας και ενεργούς παρεμπόδισης. Ο OPCW αρνείται ακόμη και να παραλάβει αναφορές δημοσιογράφων και ερευνητών. Επιπλέον, όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν σε εργαστήρια σε διάφορες χώρες για την ανάλυση δειγμάτων που είχαν μεταφερθεί στην Ευρώπη από θέσεις ανταρτών που δέχθηκαν επίθεση με χημικά όπλα στο Νότιο Κουρδιστάν απορρίφθηκαν. Αυτό ενθαρρύνει το τουρκικό κράτος να συνεχίσει την εγκληματική του πολιτική χωρίς καμία προσδοκία λογοδοσίας. Ταυτόχρονα, πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο δικαιολόγησαν τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά του κουρδικού λαού και του κουρδικού απελευθερωτικού κινήματος ως πράξη αυτοάμυνας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Φαίνεται ότι το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, με το ριζοσπαστικό παράδειγμα της δημοκρατίας, της οικολογίας και της απελευθέρωσης των γυναικών, το οποίο ανέπτυξε ο φυλακισμένος, ιθύνων νους του κινήματος, ο Αμπμτουλάχ Οτζαλάν, αποτελεί εμπόδιο για τα συμφέροντα εξουσίας των περιφερειακών και διεθνών ηγεμονικών δυνάμεων. Η φράση “Jin Jiyan Azadî”, η οποία εξαπλώθηκε από το Ροτζιλάτ (Ανατολικό Κουρδιστάν) στην εξέγερση στο Ιράν και τώρα φωνάζεται σε όλο τον κόσμο, έγινε το σύνθημα του απελευθερωτικού αγώνα των γυναικών. Προκειμένου να φιμώσουν την έκκληση για τη χειραφέτηση των γυναικών και των λαών είναι έτοιμοι να διαπράξουν αυτά τα απάνθρωπα εγκλήματα πολέμου.

Βλέπουμε, λοιπόν, τα εγκλήματά σας. Ως κοινωνία και ως δημοκρατικές δυνάμεις θα υπερασπιστούμε με τη μορφή ενός παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης τα αιτήματα των γυναικών και των λαών της περιοχής και δεν πρόκειται να μείνουμε σιωπηλοί μπροστά στα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται και στη συνενοχή των κυβερνήσεών μας. Απλά δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί.

Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Τουρκία έχει ενθαρρυνθεί από τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας και νομίζει ότι της έχει δοθεί το πράσινο φως να διαπράττει εγκλήματα πολέμου όπου αυτή θέλει. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα αυτής της σιωπής σημαίνει ότι είμαστε συνένοχοι των εγκλημάτων πολέμου της Τουρκίας. Η διεθνής κοινότητα, αντί να συμβιβάζεται με την εργαλειοποίηση από μεριάς της Τουρκίας της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων, βάζοντας εμπειρογνώμονες να εξετάσουν το θέμα και να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, προκειμένου να σταματήσει να διαπράττει εγκλήματα πολέμου στο Νότιο Κουρδιστάν/Βόρειο Ιράκ και οπουδήποτε αλλού.

Ξεκινώντας από την ημέρα μνήμης που θέσπισε ο ΟΗΕ για όλα τα θύματα χημικού πολέμου, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου, κάνουμε έκκληση στη δημιουργικότητά και την αλληλεγγύη σας, για να αναλάβετε δράση (π.χ. παρεμβάσεις, θέατρο δρόμου, συγκεντρώσεις, δράσεις σε στάδια, δημόσιες προβολές βίντεο κ.λπ.) και να συμμετάσχετε όλοι μαζί στις διαδηλώσεις στις περιοχές σας στις 3 Δεκεμβρίου.

Βλέπουμε τα εγκλήματά σας! Ας σπάσουμε την εγκληματική και συνένοχη σιωπή που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να βάζουν τα συμφέροντά τους πάνω από τα ανθρώπινα δικαιώματα και να «κάνουν τα στραβά μάτια» στις παραβιάσεις των συμβάσεων που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται.

Απέναντι στην εγκληματική συνενοχή των κυβερνήσεων η απάντησή μας πρέπει να είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη των λαών !

Πρωτοβουλία υπεράσπισης του Κουρδιστάν

Υ.Γ.: Παρακαλούμε στείλτε φωτογραφίες και βίντεο από τις ενέργειές σας + μικρή εξήγηση με το ποιος, πότε, πού, γιατί έκανε ποια ενέργεια στο info@defend-kurdistan.com. Στη συνέχεια θα τα χρησιμοποιήσουμε για την εργασία μας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

#DefendKurdistan #WeSeeYourCrimes #OPCW #WarCrimes